Systeemeisen Windows 11

Er is veel over gespeculeerd, gepraat en geschreven de laatste weken, en op 24 juni 2021 was het eindelijk zover: Windows 11 is officieel voorgesteld!

Gebaseerd op het nieuwe normaal


De inspiratie die Microsoft leidde naar de opvolger van Windows 11 is de manier waarop de mensen van over de hele wereld hun leven het afgelopen 1,5 jaar hebben aangepast: We zijn gegaan van een computer in ons leven naar ons leven in een computer: We zaten allemaal binnenshuis vast als het om werk, scholing, plezier en sociale contacten ging.

Ons hele leven speelde zich plots digitaal af en, de rol van de pc ging van praktisch & functioneel naar meer persoonlijk & emotioneel.

Deze unieke COVID 19-situatie legde de problemen bloot waar Windows 10 momenteel mee te kampen heeft. Gelukkig is dat Microsoft niet ontgaan, waardoor het bedrijf een tandje bij zette in de ontwikkeling van zijn opvolger:

Windows 11

Het besturingssysteem van Microsoft dat volledig werd geïnspireerd door het nieuwe normaal, en dat Microsoft enthousiast aan de wereld voorstelde op 24 juni 2021.

Wij volgden de lanceringsshow en zijn aangenaam verrast!

 


Kalm, modern ontwerp en focus op gebruiksgemak


Het ontwerp en de gebruikservaring van Windows 11 zijn vereenvoudigd en het nieuwe besturingssysteem oogt modern, fris en mooi.

Tevens zit het boordenvol verbeteringen en is het meer cloudgericht:

 


Centraal en verbeterd Start-menu

Het startmenu staat centraal op het scherm en heeft een simpele lay-out. Het maakt gebruik van de cloud en van Microsoft 365, waardoor je heel snel vindt wat je zoekt: van je favoriete apps tot documentatie op het internet en al je recente documenten. Ongeacht het platform waar je je documenten eerder bekeek, zelfs van op een Android-apparaat.


Nieuw: Snap Layouts

Meer mogelijkheden om schermlay-outs te maken. Verschuif automatisch de vensters op je scherm naar vooraf ingestelde ontwerpen op basis van hoe groot je monitor is.

Een geweldige toepassing om gemakkelijk te multitasken.

 


Nieuw: Snap Groups

Weer een nieuwe functie, die je toelaat om een aantal apps te groeperen die je graag tegelijkertijd gebruikt. Windows 11 onthoudt je Snap Layouts waardoor je ze kan hergebruiken: elke app wordt opnieuw geopend in dezelfde configuratie, op dezelfde schermlocatie als voorheen.

Maak een layout voor je werk, voor ontspanning of voor school en gebruik ze simpelweg vanuit de taakbalk.

En heb je meerdere monitoren, dan zal Windows 11 vanaf nu ook onthouden welke vensters waar waren toen je een scherm loskoppelde en opnieuw aansluit. Gedaan met het ongemakkelijk schuiven en het steeds opnieuw wijzigen van vensterformaten: Windows 11 doet dit vanaf nu zelf.

 


Geïntegreerde Microsoft Teams

De chat van Microsoft Teams wordt geïntegreerd in de taakbalk, zodat je snel verbinding kan maken met je contacten, ongeacht of ze op hun telefoon zitten of macOS gebruiken. Als ze Teams hebben, kun je verbinding met ze maken.

 


Voice Typing

De tool voor als het snel moet gaan… Windows 11 is enorm goed in het herkennen wat je zegt, en kan zelfs intonatie omzetten in leestekens, alsook commando’s aannemen (bv ‘Delete deze zin’)

 


Fantastische gaming ervaring

Windows 11 lift pc gaming naar ongekende hoogtes dankzij:

  • DirectX 12 Ultimate technologie, die superieure graphics mogelijk maakt bij hoge framesnelheden,
  • Direct Storage voor snellere laadtijden,
  • en Auto HDR voor levendige kleuren.


Widgets, de gepersonaliseerde ontspannings-feed

Een nieuwe gepersonaliseerde feed, gedreven door Artificiële Intelligentie. Dit is de ‘Nieuws en Interesse’ feature die Windows 10 lanceerde in zijn update van juni 2021, en die eerlijk gezegd niet zo goed onthaald werd door de gebruikers. Velen schakelden deze app dan ook meteen uit.

Microsoft herintroduceert deze nieuwe app nu in Windows 11. Gelukkig ziet hij er in deze versie veel beter uit en kan je hem voor veel meer gebruiken dan alleen Nieuws & Interesses.

 


Apps (!) in vernieuwde Microsoft Store

De Microsoft Store werd drastisch gemoderniseerd en kreeg een fris en gebruiksvriendelijk design.

Apps als Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom en Canva zullen beschikbaar zijn, en voor het eerst ook Android apps. Dit stelt Windows 11-gebruikers in staat om hun Android-apps, zoals TikTok of Instagram, rechtstreeks in het besturingssysteem te installeren en te openen, in plaats van als een browsertabblad. En net als bij andere apps, kan je ze vastzetten op de taakbalk en ook naast andere vensters vastzetten.

 


Kleinere updates op de achtergrond

Microsoft Updates zijn 40% kleiner en worden op de achtergrond uitgevoerd, waardoor ze je workflow niet onderbreken. (een vreugdedansje is hier wel gepast… woohoo!!)

 



De volgende weken en maanden zullen er vast nog veel meer verbeteringen en nieuwigheden naar boven komen.

Voorlopig heeft Microsoft niet onthuld wanneer het Windows 11 zal uitbrengen of hoeveel het zal kosten.

Met de veelbelovende en spannende woorden : “Het is het begin van een nieuwe generatie”, sloot Satya Nadella, president en CEO van Microsoft, het evenement af.

En daarmee hebben Windows-fans een enorme update om naar uit te kijken. We zullen gewoon moeten afwachten welke heerlijke nieuwigheden die update nog met zich mee gaat brengen…

We houden je op de hoogte!

 


Wil je op de hoogte blijven over Windows 11 via e-mail? Laat dan hier je naam en emailadres achter:



Vergelijkbare berichten