thuiswerkers beschermen tegen hackers

Halsoverkop en zonder degelijke voorbereiding. Zo zijn de meeste bedienden van de ene dag op de andere gestart met thuiswerken. En die overhaaste voorbereiding geeft cybercriminelen de ideale omstandigheden om toe te slaan.

Nu je ondertussen je draai in je thuiswerksituatie gevonden hebt, is het de ideale moment om je beveiliging en waakzaamheid een versnelling hoger te draaien. Om de kans op hacking zo klein mogelijk te maken volgen hier enkele tips:

1. Hou je software up-to-date

Heb je van je bedrijf een laptop meegekregen die daar nog ergens rond lag  te slingeren? Dan is de kans groot dat de software die erop staat, verouderd is. Verouderde software is de gemakkelijkste manier voor hackers om je laptop, en zo ook het bedrijfssysteem binnen te dringen. Check dus alle software die erop te vinden is op updates en zorg ervoor dat je met de laatste versies werkt.

Hoe ouder je software, hoe makkelijker hackers toegang krijgen.

Software draait op vele apparaten. Op je computer of laptop staat Windows of MacOS,  op je mobiele telefoon Android of iOS . Maar ook op je router en slimme apparaten in huis staat software geïnstalleerd. Bekijk regelmatig – één keer per week – of er updates voor jouw apparaten beschikbaar zijn en installeer ze zo snel mogelijk.

Daarnaast is het belangrijk om je apps en computerprogramma’s te updaten, zoals je browser, PDF-lezer en Microsoft Office. Vaak krijg je een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is. In sommige gevallen kan je ook de updates automatisch laten installeren, onder andere bij Windows, MacOS en de Chrome-browser.

2. Pas op met phishing

Cybercriminelen spelen graag in op de coronacrisis. Afgelopen week zijn er maar liefst 44.000(!) nieuwe phishingwebsites rond corona gemaakt.

Pas dus heel erg op voor mails en websites met:

  • aanbiedingen over mondkapjes
  • valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus
  • links naar valse nieuwssites
  • aanbiedingen over vaccins
Wees alert en waakzaam voor berichten over het coronavirus en klik niet zomaar op links in verdachte berichten.

Je kan er namelijk virussen mee downloaden, waardoor ze je computer kunnen overnemen en zo ook het bedrijfsnetwerk infecteren. En wanneer je je betaalgegevens deelt met een malafide website, kan zelfs je rekening geplunderd worden!

Wil je weten of jij verdachte berichten herkent? Doe dan de Phishingtest op www.safeonweb.be/quiz/phishingtest

3. Gebruik steeds een nieuw wachtwoord

We zijn nogal geneigd om voor elke app of website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dat doen we omdat we nu eenmaal geen tientallen verschillende wachtwoorden kunnen onthouden.

Maar je doet dit beter niet! Het is namelijk veruit de gemakkelijkste manier voor hackers om overal binnen te dringen: Als een hacker je Netflix-wachtwoord weet te bemachtigen, heeft hij op die manier ook meteen toegang  tot je Facebook, of tot je G-mail-account, en misschien zelfs tot je internetbankieren!

Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is hackers toegang geven tot ALLES.

Gebruik dus voor elke website of app een uniek en sterk wachtwoord. Hoe je dat doet lees je in onze blogpost: Tips voor een sterk wachtwoord

“Maar hoe moet ik dan al die wachtwoorden onthouden?!” Daarvoor zijn er enkele mogelijkheden. Je ontdekt ze in onze blogpost: 4 manieren om je wachtwoorden te bewaren.


4. Maak backups

Een backup is een reservekopie die je neemt van je foto’s, video’s en documenten die je zeker niet wil of mag verliezen wanneer er iets fout gaat.

Met een backup zijn je belangrijke bestanden veilig als je computer stuk gaat, als je smartphone wordt gestolen of wanneer je computer onbruikbaar wordt gemaakt door een gijzelvirus.

Wanneer je op dat moment een backup hebt, kan je weer snel aan de slag.

Wij raden je aan om zowel offline (bv op een externe HDD of SSD) als online (bv via Dropbox (hoe je dat doet leer je hier) ) een backup te maken.

5. Gebruik een virusscanner

Windows 10 computers zijn standaard uitgerust met een gratis virusscanner, beter gekend als Windows Defender. Dat is een degelijk basisprogramma voor particulieren. Maar het biedt slechts basisbescherming en Windows werkt zijn Defender niet regelmatig bij, waardoor het geen bescherming kan bieden tegen de nieuwste malware.

Het loont dus om voor een virusscanner te betalen, vooral voor computers van zelfstandigen en bedrijven, zeker in deze tijden. 

Daarenboven is de software in een virusscanner vaak beter en uitgebreider dan enig ander gratis antivirusprogramma.

Als virusscanner raden wij Bullguard (wordt Norton in 2022) aan, en niet alleen wij: Onlangs gaf Tech for Techs, de gerespecteerde website voor technologiebeoordeling, BullGuard Small Office Security een dikke duim en concludeerde dat het de go-to cyberbeveiligingssoftware voor kleine bedrijven is.

6. Schakel Javascript en macro’s uit en zet je firewall aan

Schakel alvast Javascript in Adobe Reader en de macro’s in Microsoft Office uit. Dit zijn populaire opties die hackers vaak gebruiken om je computer met malware te infecteren. Door deze opties uit te schakelen maak je het de aanvallers moeilijk.

Een firewall moet je juist inschakelen, omdat dit systeem je tegen aanvallen van buitenaf beschermt. Dit doe je in je antivirusprogramma of in Windows Defender.

7. Plak je webcam af

Hackers kunnen meegluren met je webcam, en kunnen je op die manier chanteren met foto’s en video’s van privémomenten. Het is dus aangeraden om een stukje tape over je webcam te plakken, zodat je dit onmogelijk maakt.

Een elegantere manier is om de webcam af te sluiten met een webcam cover



Als je deze tips toepast ben je veel beter beschermd voor aanvallen van buitenaf.

Heb je hier vragen bij, bel of mail ons. We helpen je graag verder!

En nu hop, veilig terug aan het werk! 🙂

Vergelijkbare berichten