Veilig internet

In tijden waarin we vaker online zijn, is het superbelangrijk dat we de voordelen van een veilig internet inzien én dat we het internet ook kritisch leren gebruiken.

Veilig internet

Een veilig internet betekent namelijk voor onze jongeren dat zij binnen een leuke en veilige ruimte gebruik kunnen maken van alle voordelen die de technologie ons brengt (en dat zijn er heel wat 😀 ).

​Daarom moeten we hen het internet ook “kritisch” leren gebruiken. Zodat zij zich zélf bewust worden van de valkuilen, en ook de risico’s leren herkennen en beheersen.

Tips om samen met je kinderen aan een veilig internet te werken:

  • Stel vanaf jonge leeftijd een aantal grenzen, zoals de tijd die ze aan de computer mogen besteden of het budget dat ze mogen uitgeven aan bv apps
  • Stel op computers en mobiele apparaten het ouderlijk toezicht in op de juiste leeftijd en geef alleen toegang tot de gepaste inhoud.
  • Spreek een lijst af van de websites die hij mag bezoeken
  • Bespreek wat veilig en gepast is om online te posten en te delen. Bij ons thuis is bijvoorbeeld de regel: “Als je niet wil dat de foto die je online deelt ook bij oma op de kast komt te staan, deel hem dan ook niet op het internet!”
  • Weet dat services zoals Facebook en YouTube niet voor niets een minimumleeftijd van 13 jaar hebben.
  • Wees duidelijk over zaken als auteursrechtelijk beschermd materiaal en plagiaat, zodat je je kind kan uitleggen wat legaal is en wat niet.

Vind je dit moeilijk? We gaan je helpen!

Je kinderen aanleren wat juist is, is voor de meeste ouders al een hele uitdaging. Maar ook nog hun online gedrag in de gaten te houden, terwijl ze soms zelfs meer weten over technologie dan jij, maakt het er natuurlijk niet gemakkelijker op!

De laatste tijd horen we dan ook duidelijk de roep van enkele ouders, en daar willen we graag iets mee doen.

Wil je hiervan op de hoogte blijven?

Volg ons dan zeker op Instagram of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsflash !

Vergelijkbare berichten