webcam-cover Inpa Computers

Waarom je best een webcam-cover gebruikt

Of je nu Skype, Zoom of Microsoft Teams gebruikt, de webcam op je thuiscomputer of laptop is waarschijnlijk nog nooit zo actief geweest als tijdens deze corona-pandemie. Iedereen gebruikt het: om te chatten met vrienden, voor klantenmeetings, om online les te volgen….

Een webcam kan ons heel dicht brengen bij de mensen die we missen, en daar zijn we dankbaar voor. Maar daarnaast is het ook een item dat ons kwetsbaar kan maken voor cybercriminelen. 

Heb je ooit gehoord van ‘Camfecting’?

De webcam kan ervoor zorgen dat je slachtoffer wordt van ‘camfecting’, een vorm van cybercriminaliteit. Camfecting is een online aanval waarmee een hacker van op afstand de controle van je webcam overneemt. Zo kan hij alles bespioneren dat zich in het gezichtsveld van de camera bevindt. Doordat hij het aan-lampje uitschakelt merkt je zelf niet dat de camera aan staat. Je bent je er dus niet van bewust dat iemand je bespiedt.

Om dat te kunnen doen, heeft de hacker meestal eerst de pc geïnfecteerd met een virus dat toegang verleent tot de computer.

Vervolgens gebruikt de crimineel de beelden om geld van je te vragen. Of beweert hij dat hij beelden in zijn bezit heeft en zet je op die manier onder druk.

Camfecting is onmogelijk wanneer de pc uit staat

Als je laptop uitgeschakeld is, kan de webcam niet worden geactiveerd. Vele mensen zetten de computer echter in slaapstand. In dat geval kan het apparaat worden gewekt door een cybercrimineel en kan de camera worden ingeschakeld. Zet de computer dus gewoon af wanneer je hem niet gebruikt.

Gebruik een webcam-cover

Om je veiligheid te bewaken, raden we sterk het gebruik van een webcam-cover aan. Dat is een stuk plastic dat je op de webcam van de laptop plaatst om de camera af te dekken. Meestal is het mogelijk om de cover open of dicht te schuiven, afhankelijk of je de webcam al dan niet gebruikt.Als je dit niet in huis hebt kan je natuurlijk ook een stukje zwarte tape gebruiken… maar dat is bij verre na niet zo elegant 😉

Ontvang in mei je gratis webcam-cover!

Omdat we niet hard genoeg kunnen benadrukken hoe belangrijk het is om veilig online te gaan, kreeg elke klant van ons een gratis webcam-cover in mei en juni.

De gratis actie is helaas afgelopen, maar deze geweldig eenvoudige anti-gluurder-oplossing is nu in de winkel te koop voor slechts €2!

En nu hop, veilig weer aan het werk 🙂

Vergelijkbare berichten