Het vinden van een nieuwe zakelijke computer lijkt in eerste instantie ingewikkeld. Door de talrijke computers die er te vinden zijn, zie je vaak door de bomen het bos niet meer.
Daarom zetten wij voor jou op een rijtje waar je op moet letten als je een nieuwe zakelijke computer uitzoekt.
Er zijn namelijk maar enkele dingen waar je écht naar moet kijken om een goede keuze te maken.
Centrale verwerkingseenheid (CPU)
Je wilt natuurlijk graag dat je computer snel is. Hiervoor kijk je naar de centrale verwerkingseenheid (CPU). Dit is de computerchip die voor een groot deel de snelheid van je computer bepaald.
Natuurlijk is de snelheid ook afhankelijk van andere factoren, zoals welke programma’s je gebruikt. Dus gebruik je binnen je bedrijf een zwaar programma, zoals fotobewerkingsprogramma’s of dataverwerkingsprogramma’s, of gebruik je veel programma’s tegelijkertijd, dan heb je meer snelheid nodig.
Afhankelijk van je behoefte, kan je dan kiezen voor een computer met een zogenaamde ‘dual core’ CPU, wat wil zeggen dat je twee CPU’s in één hebt, of met een ‘quad core’ voor nog meer verwerkingssnelheid.
Let er vooral op dat de snelheid minstens 2,5 gigahertz (GHz) is.
Harde schijf
Je kan de harde schijf in je computer zien als het permanente geheugen.
Dit is de plek waar al je bestanden worden opgeslagen: documenten, foto’s, softwareprogramma’s en meer.
Tegenwoordig heb je ook de keuze om het grootste deel van jouw bestanden ‘in de cloud’ op te slaan. Dit zorgt ervoor dat je harde schijf leger blijft, wat weer invloed heeft op de snelheid van jouw computer (hoe leger de schijf, hoe sneller de computer).
De grootte van een harde schijf wordt meestal uitgedrukt in gigabyte (GB) of terabyte (TB), waarbij 1.000 GB gelijk staat aan 1 TB. De grootte die je nodig hebt is dus afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn die je op wilt slaan en of je deze bestanden op de schijf of online wilt bewaren.
Over het algemeen is een minimale grootte van 250 GB aan te raden, maar als je al weet dat je veel grote bestanden wilt opslaan, kan het nuttig zijn om te investeren in een grotere harde schijf of een extra externe harde schijf.
SSD
Veel computers hebben nu een SSD-schijf in plaats van een harde schijf voor het geheugen.
Deze zijn sneller, lichter en stiller dan een harde schijf.
Daarnaast gebruiken ze ook minder energie, wat fijn is voor de batterijduur.
Ook is een SSD-schijf betrouwbaarder dan een harde schijf, omdat de SSD geen draaiende onderdelen heeft.
Als je de keuze hebt, is het over het algemeen dus beter om te kiezen voor een computer met een SSD-schijf, zelfs als deze minder opslag heeft dan een harde schijf.
Werkgeheugen (RAM)
Het werkgeheugen (of RAM) is anders dan het permanente geheugen van je computer, wat staat in je harde of SSD-schijf.
RAM is een onderdeel van het werkgeheugen dat als een tijdelijke opslagplaats wordt gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld een tekstdocument opent, gaat een kopie van dit bestand naar je RAM-geheugen. Daarom kan je dus vaak nog een groot deel van een tekst terughalen op het moment dat je het bestand per ongeluk sluit zonder het op te slaan.
Je kan je dus misschien voorstellen dat de grootte van het werkgeheugen een grote rol speelt bij hoe snel en goed jouw computer is.
Zeker wanneer je graag in meerdere bestanden tegelijk wil werken zonder dat dit de prestatie van je computer beïnvloedt, is het verstandig om te investeren in een goede RAM.
De beste optie hierbij is een RAM van 16GB. Ga zeker niet lager dan 8GB.
Monitor
Of je nu een desktopcomputer of een laptop kiest, het is altijd fijn om een goede monitor te hebben.
Zeker wanneer je vaak in meerdere toepassingen tegelijk wil werken kan een monitor van een goede grootte (of het gebruik van meerdere monitors) je workflow gigantisch verbeteren.
Met een docking-station kan je ook makkelijk je laptop direct met je monitor verbinden.
Hoe groot een monitor moet zijn, hangt dus af van waar je jouw computer voor gebruikt. Bij foto- of videobewerking is een groot scherm vaak beter.
We raden in elk geval aan om niet onder de 21-inch te gaan. Qua kwaliteit is HD over het algemeen prima.
Je kan ook kiezen voor 4k of 8k, maar dan betaal je ook wel de hoofdprijs.
Desktop of laptop?
Wat is het beste voor jouw situatie: een desktopcomputer of een laptop?
Een desktop geeft zeker meer snelheid dan een laptop voor dezelfde prijs, maar een laptop geeft dan weer meer flexibiliteit.
Wat je kiest is dus afhankelijk van waar jij je computer voor wilt gebruiken.
Een desktop heeft over het algemeen betere prestaties voor hetzelfde geld, je kijkt altijd op een groot scherm, wat weer beter is voor je houding, en het is erg makkelijk om onderdelen te vervangen. Een desktop gaat ook langer mee dan een laptop.
Werk jij dus voornamelijk thuis of werk je standaard op kantoor, dan is een desktop vaak de betere keuze.
Heb je echter niet zoveel nodig en maar werk je vooral met lichte programma’s, dan kan je al vrij voordelig een laptop kopen. Het voordeel is natuurlijk dat je een laptop overal mee naar toe kan nemen. Ben je thuis werken zat? Dan neem je de laptop gewoon mee naar je lokale café!
Batterij
Als je kiest voor een laptop in plaats van een desktopcomputer, is het belangrijk om naar de batterijduur te kijken.
Ook hier is jouw eigen situatie van belang: gebruik jij je laptop voornamelijk thuis of op kantoor? Dan is de batterijduur mogelijk wat minder belangrijk, omdat je de laptop aan de stroom kan houden.
Gebruik je echter je laptop vaak onderweg of op een plek waar geen stroom is, dan wordt de batterijduur van belang.
Hier geldt vaak: hoe goedkoper de laptop, hoe goedkoper ook de batterij.
Een batterij kan in eerste instantie wel een lange duur hebben, maar dit verslechtert vaak al snel. Om een goed beeld te krijgen van hoe goed de batterij van een laptop werkt, zijn reviews van gebruikers meestal de meest betrouwbare bron.
De beste zakelijke computer? Die past perfect bij jouw situatie!
Door goed te kijken naar waarvoor je je computer gaat gebruiken en wat je daarvoor minimaal nodig hebt, kom je zeker uit op de ideale computer voor jou.
Heb je advies nodig om je nieuwe computer uit te kiezen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen, of reserveer een vrijblijvend adviesgesprek in onze agenda!