Wat is cloudopslag

Sinds het gebruik van computers willen we onze bestanden veilig bewaren. En ook het delen van deze bestanden kon gemakkelijk door ze op grote, zwarte floppy’s en later op de meer handzame diskettes te zetten.

Maar door de jaren heen veranderden computers en daarmee ook de mogelijkheden om bestanden op te slaan en te delen.

Zo zetten we, nog niet zo heel lang geleden, onze bestanden regelmatig op een cd-rom, een USB-stick of op een externe harde schijf. Op deze manier wist je tenminste zeker dat je bestanden veilig waren als de computer eens crashte en kon je bestanden makkelijk van a naar b verplaatsen. Letterlijk, want je moest altijd een stickje of cd-rom meenemen naar de andere computer. Hoe vervelend was het als bleek dat je je stickje vergeten was, of het ding niet goed werkte?

En hoewel de USB-stick en de externe harde schijf nog steeds gebruikt worden, zie je steeds meer een verschuiving naar het ‘werken in de cloud‘.

usb-stick

Je werkt nu al in de cloud

We zijn al langer gewend aan de ‘cloud’ dan we denken.

Mail jij wel eens een bestandje naar jezelf om het op een andere plek te kunnen openen? Dan maak je eigenlijk al gebruik van de cloud van je e-mailprovider. Die maakt het mogelijk dat je – zolang je een internetverbinding hebt – altijd bij je mails en bestanden kunt.

En ook YouTube, Hotmail, Facebook, je bankprogramma,… zijn allemaal cloudtoepassingen die je zeker al eens hebt gebruikt.


Digitale wolk

Digitale wolk

Het klinkt misschien vaag, die digitale ‘wolk’ waar je al je foto’s, documenten en andere bestanden op zou moeten slaan. Maar eigenlijk is het heel simpel: in plaats van je bestanden op te slaan op de harde schijf van je eigen computer, stuur je ze via een beveiligde internetverbinding naar een server op een andere plek in de wereld.

In feite ook een harde schijf, maar dan een geavanceerde, die wordt beheerd door een professioneel bedrijf, en die zich in een datacentrum bevindt.

Zo’n datacentrum bestaat veelal uit meerdere servers en slaat ook meerdere kopieën van de bestanden op. Zo heb je altijd toegang tot je bestanden, zelfs als een deel van de servers door een externe oorzaak – bijvoorbeeld een (natuur)ramp – niet beschikbaar zou zijn.

Videocursus ‘Bestanden en foto’s opslaan en delen in de cloud’

In onze nieuwe academie, waar we verschillende cursussen gaan aanbieden die je helpen om bij te blijven in de snel veranderende technologische wereld, is nu onze allereerste cursus ‘Zelfzeker aan de slag met je foto’s en documenten in de cloud’ beschikbaar.

Dit is een videocursus waarin we je:

☁ uitleggen wat de cloud is
☁ laten kennismaken met 4 verschillende cloudopslagdiensten
☁ begeleiden in hoe je de voor jou perfecte dienst uitkiest
☁ op een cyberveilige manier leren werken

In deze videocursus tonen we bij elke stap ons eigen computerscherm, zodat je de stappen gemakkelijk kan volgen.


De voordelen van cloudopslag:

Altijd en overal toegang

Tegenwoordig is het doodnormaal om meerdere computers en apparaten te gebruiken. Een clouddienst is dan ideaal om bestanden uit te wisselen tussen je pc, telefoon, tablet en andere apparaten. Sla je het bestand op in de cloud, dan kun je het vervolgens op al je apparaten openen, lezen en bewerken.

Harde schijf die niet stuk gaat

Het grootste voordeel van een cloud: hij gaat nooit kapot. En dat is een groot verschil met de harde schijf van je computer.

Want hoe je het ook draait of keert: een harde schijf kan altijd kapot gaan. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je goed op weg was met een werkstuk of project en dat door een computerfout al je noeste arbeid voor niets bleek te zijn. Door automatisch je werk op te laten slaan in de cloud is dat verleden tijd.

De cloud is in feite de ultieme externe harde schijf, eentje die niet stuk gaat of kan afbranden.

Automatische back-up

Nog een voordeel van de cloud boven de harde schijf: er wordt automatisch een back-up van je bestanden gemaakt. Zodra je een bestand opslaat, staat het ook meteen in de cloud.

Zo kun je instellen dat alle foto’s die je met je smartphone maakt, direct worden opgeslagen in de cloud. Zo weet je zeker dat je je vakantiekiekjes nog hebt, zelfs als je telefoon gestolen wordt of kapot gaat.

Snel en eenvoudig samenwerken met anderen

Een ander groot voordeel is dat je snel en eenvoudig kunt samenwerken met anderen. Je hoeft dus niet meer over en weer te mailen, want je kan in real time samen aan hetzelfde document werken.

En ook het delen van bestanden is dankzij de cloud een pak eenvoudiger, waardoor je nooit meer hoeft te sukkelen met het verzenden van bestanden.

Cloudopslag toegankelijk van op al je apparaten

Heeft opslag in de cloud ook nadelen?

Uiteraard. Zoals bij alles, zijn er ook aan cloudopslag enkele nadelen verbonden, al wegen deze niet op tegen de grote voordelen van de cloud:

De aanbieder beheert je bestanden

Door je bestanden in de cloud op te slaan, geef je iets van regie uit handen. Je hebt geen invloed op hoe de datacentra onderhouden worden en ook niet op de beveiliging.

Maar maar je geen zorgen: de grote spelers hebben hun zaken goed op orde. Ze moeten wel, want bij de minste privacyschending of het kleinste beveiligingslek zouden hun klanten massaal weglopen.

Betalen voor (extra) opslag

Qua veiligheid zit je bij de bekende aanbieders wel goed, maar regelmatig zul je moeten betalen voor (extra) opslag.

Als je veel bestanden en foto’s opslaat of bijvoorbeeld vanaf je mobiel alle foto’s laat synchroniseren, dan kan je cloud snel vol raken en moet je rekenen op maandelijkse kosten.

De meeste clouddiensten bieden echter een gratis startpakket, waarbij je een bepaalde opslagruimte gratis krijgt:

Prijzen van cloudopslagdiensten

Geen internet = geen cloud

Daarbij ben je voor cloudopslag altijd afhankelijk van het internet, wat bij apparaatopslag natuurlijk niet zo is. Afhankelijk van de aanbieder kan je gelukkig wel offline aan je bestanden verder werken.


Welke clouddienst kies je?

Google, Microsoft, Apple: alle techgiganten hebben hun eigen clouddiensten.

Maar de vraag is: Welke moet je kiezen?

Dit kan je laten afhangen van de apparaten die je gebruikt:

  • Heb jij een iPhone en een Mac? Dan ligt het voor de hand om iCloud van Apple te gebruiken. Dat programma is helemaal ingericht om samen te werken met Apple-producten.
  • Gebruik je vooral Microsoft? Dan is Onedrive waarschijnlijk al automatisch beschikbaar op jouw pc of laptop.

Er is altijd een clouddienst die bij jouw specifieke wensen past. De beste manier om uit te vissen welke dienst het beste aansluit, is uittesten en uitproberen!

Elke dienst voor cloudopslag biedt apps om de service ook op je telefoon te kunnen gebruiken, zodat je van op al je apparaten toegang hebt tot je bestanden.

In onze cursus ‘Zelfzeker aan de slag met je foto’s en documenten in de cloud’ gaan we hier dieper op in.

Videocursus ‘Bestanden en foto’s opslaan en delen in de cloud’

In onze nieuwe academie, waar we verschillende cursussen gaan aanbieden die je helpen bij te blijven in de snel veranderende technologische wereld, is nu onze allereerste cursus: Zelfzeker aan de slag met je foto’s en documenten in de cloud‘ beschikbaar.

Dit is een videocursus waarin we je:

  • uitleggen wat de cloud is
  • laten kennismaken met 4 verschillende cloudopslagdiensten
  • begeleiden in hoe je de voor jou perfecte dienst uitkiest
  • op een cyberveilige manier leren werken

In deze videocursus tonen we bij elke stap ons eigen computerscherm, zodat je de stappen gemakkelijk kan volgen.

Vergelijkbare berichten