Malware | Inpa Computers

We zijn zowat elke dag online. We surfen, mailen, bestellen en bankieren. Terwijl we dat doen versturen we gevoelige informatie over het internet. En dat is heel interessant voor mensen met slechte bedoelingen. Zij zullen proberen om jouw gegevens te pakken te krijgen. Om dat te doen plaatsen criminelen malware op je computer.

Maar wat is malware nu eigenlijk? Hoe kan je het herkennen en wat kan je doen om je ertegen te beschermen?

Wat is malware?

Malware is de afkorting van ‘malicious software’, kwaadaardige software die soms ook schadelijk kan zijn. Deze software wordt ongemerkt op je computer geïnstalleerd. Dit met de bedoeling om de werking te verstoren, om gevoelige informatie te verzamelen of om toegang te krijgen tot de computer.

Soorten malware

Malware bestaat in verschillende vormen, waarvan je er vast enkele kent. We zetten de bekendsten op een rijtje:

  • Adware: infecteert de computer met reclamesoftware en laat vaak popups verschijnen.
  • Computervirus:  maakt het kopieën van zichzelf zodra je het opent, die het vervolgens verspreidt naar andere programma’s en bestanden. Een virus kan tal van vervelende dingen doen: het kan het functioneren van je computer aantasten, bestanden vernietigen of onbruikbaar maken.
  • Bot: kan automatisch specifieke handelingen uitvoeren, waardoor criminelen computers op afstand kunnen overnemen en gegevens kunnen stelen. Op deze manier kunnen ook verwoestende DDoS-aanvallen op computernetwerken worden uitgevoerd.
  • Keylogger: registreert de toetsaanslagen of de muisbewegingen en wat er op het scherm getoond wordt om zo gevoelige informatie te verzamelen.
  • Ransomware: blokkeert de computer, versleutelt de gegevens en vraagt vervolgens losgeld om de blokkade op te heffen.
  • Spyware: bespioneert je en verzamelt gegevens, zoals toetsaanslagen, surfgedrag en zelfs wachtwoorden, om deze door te geven aan derden – meestal cybercriminelen.
  • Rogueware of scareware: probeert je geld te laten betalen voor het verwijderen van onechte bedreigingen en waarschuwingen. Het bekendste voorbeeld hiervan is een pop-up die meldt dat je computer is besmet. Wanneer je daarop klikt, download je een programma die je belooft het virus op te ruimen. Wat je echter installeert, is malware.
  • Trojaans paard: doet zich voor als een leuk of handig programma maar richt schade aan of functioneert als spyware. Via deze weg kan een hacker bestanden stelen of andere malware installeren.
  • Worm: verspreidt zich direct over het netwerk en richt vaak schade aan. Moderne wormen worden vaak gemaakt om bestanden te stelen of te verwijderen.

Hoe kan je malware herkennen?

Een geïnfecteerde computer werkt niet meer zoals je dat zou willen. Heel vaak merk je zelf een verstoorde werking, die de aanwezigheid van malware verraadt:

  • Je computer vertraagt. Dit is één van de belangrijkste effecten van malware.
  • Pop-up reclame. Vervelende advertenties zijn een typische indicatie van een malware-infectie.
  • De computer crasht, loopt vast of er verschijnen blauwe schermen.
  • Er is een mysterieus verlies van schijfruimte.
  • Programma’s starten uit zichzelf op of sluiten af.
  • De startpagina van je browser verandert.

Kwaadaardige software verwijderen

Malware wil je liever niet op je computer. Wanneer je merkt dat je computer geïnfecteerd is, is het belangrijk om de malware zo snel mogelijk van je computer te verwijderen.

Je kan zelf software installeren die malware van je computer verwijdert bv Malwarebytes.

Maar wanneer je niet zeker bent of je computer geïnfecteerd is of ervan overtuigd wil zijn dat alle malware van je computer wordt verwijderd, breng je hem best bij ons binnen voor een volledig herstel.

Nadat je toestel volledig schoon is, is het ook een goed idee om al je wachtwoorden te wijzigen. Niet alleen van je pc of mobiel apparaat, maar ook die van je e-mail, je sociale media, je favoriete online winkels en van je bankapps.

Een infectie voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En daarom is het superbelangrijk om altijd je gezond verstand te gebruiken wanneer je de computer gebruikt. Klik dus niet zomaar op elke link die je tegenkomt in e-mails of op websites. En ga zeker niet in op aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn!

Daarnaast is het cruciaal om een goed antivirusprogramma op je computer te installeren. Wij adviseren Norton.

Zorg er ook steeds voor dat je alle updates uitvoert die je computer voorstelt, vooral van Windows. Een verouderde versie is een potentieel risico waarlangs hackers je computer kunnen binnendringen. Stel daarom in dat Windows automatisch bijwerkt en update ook je internetbrowser en andere programma’s.

Breng je computer bij ons binnen van zodra je iets verdachts opmerkt. Laat ook je computer jaarlijks onderhouden. Tijdens het jaarlijkse onderhoud worden virussen, spy- en malware van je computer verwijderd.

 

Vergelijkbare berichten