laptop voor grafisch

Een laptop is een noodzakelijk hulpmiddel voor grafisch ontwerpers en studenten, om ontwerpen, animaties en illustraties te maken, of om in realtime met klasgenoten, collega’s en klanten te communiceren.

Er zijn veel opties als het gaat om een laptop voor grafisch ontwerp, maar de keuze hangt af van je persoonlijke behoeften en budget.

Waarop letten bij een laptop voor grafisch ontwerpers?

De beste laptop voor grafisch ontwerp moet lichtgewicht, draagbaar en krachtig zijn. Het moet een scherm met hoge resolutie hebben om aan een breed scala aan projecten te kunnen werken. En het moet ook een lange batterijduur hebben, zodat je onderweg kan werken zonder dat je zorgen te moeten maken dat je zonder stroom komt te zitten.

Sommige laptops voor grafisch ontwerpers zijn speciaal voor deze behoefte gemaakt, terwijl andere ook kunnen worden gebruikt.

Degenen die voor deze taak zijn gemaakt, hebben doorgaans meer RAM en grafische kaarten van hogere kwaliteit dan degenen die dat niet zijn.

Hoe kies je de juiste schermgrootte?

Schermgrootte is een van de belangrijkste overwegingen bij het kopen van een laptop. De grootte van je scherm bepaalt hoeveel je tegelijk op het scherm kan zien en hoeveel ruimte je hebt om aan te werken:

  • Een 13-inch laptop is een goede keuze als je je laptop vaak bij je moet dragen, maar niet met een zwaar apparaat wilt slepen.
  • Een 15-inch laptop is meestal beter als je meer schermruimte nodig hebt of als je grafisch ontwerpwerk moet doen dat meer precisie vereist dan een gemiddelde gebruiker nodig heeft.
  • Een 17-inch laptop is beter als je veel schermruimte nodig hebt, en hem niet (vaak) moet meenemen.

Hoeveel RAM heb je nodig?

RAM is het geheugen dat je computer gebruikt om programma’s uit te voeren. Hoe meer RAM je hebt, hoe beter je computer zal werken.

De juiste hoeveelheid RAM voor een computer hangt af van het soort werk dat je doet en de grootte van je project:

Voor gewoon dagelijks werk, of kantoortoepassingen is 4 tot 8 GB voldoende.

Maar werk je met videobewerkingssoftware of 3D-renderingsoftware, dan is er meer RAM nodig om de vele en grote bestanden snel te laden: Voor dit soort toepassingen raden we minstens 16 tot 32 GB aan, afhankelijk van het soort werk en de grootte van je projecten.

Het aantal benodigde GB RAM is dus erg afhankelijk van wat je met je computer wil gaan doen, en dus belangrijk om goed over na te denken voor je een nieuwe computer koopt.

Hoe kies je de juiste grafische kaart?

Ook het kiezen van de juiste grafische kaart is een beslissing die niet licht mag worden genomen. Grafische kaarten zijn immers een integraal onderdeel van de prestaties van je laptop of desktop-pc. En dat vooral voor grafische toepassingen.

De grafische kaart (GPU) bepaalt immers hoe goed de computer zal presteren in termen van grafisch-intensieve activiteiten. zoals gamen, videobewerking en fotobewerking.

De eerste stap bij het kiezen van een grafische kaart is bepalen welk type grafische prestaties je nodig hebt voor je computer:

De meest elementaire grafische prestaties die je mogelijk nodig hebt, zijn afhankelijk van de software die je op je computer gebruikt of gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld Photoshop gebruikt, vereist dit een bepaald niveau van verwerkingskracht en vereist het een betere grafische kaart dan wanneer je je computer gewoon gebruik om te surfen en documenten te typen.

Voor deze laatste taken voldoen de geïntegreerde grafische kaarten, die standaard op het systeem worden aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn Intel® UHD Graphics 620 grafische kaart en Intel Iris Xe grafische kaart.

Voor toepassingen zoals Photoshop of CAD heb je nood aan een krachtigere externe grafische kaart, zoals MSI GTX1650 of MSI RTX3030. Deze heeft toegang tot meer geheugen en biedt meer verwerkingskracht.

Lees hier meer over het verschil tussen geïntegreerde en speciale grafische kaarten.

Laptops voor grafisch ontwerpers:

Inpa Computers heeft een breed aanbod computers en laptops voor grafische ontwerpers. En wanneer je niet kan vinden wat je zoekt, dan helpen wij je om je eigen laptop samen te stellen!

Vergelijkbare berichten