Laptops zijn onder te verdelen in 2 soorten.

Enerzijds zijn er de standaard laptops (ook notebooks genoemd), die we allemaal kennen.
Deze zijn beschikbaar in verschillende modellen, gewichten en formaten met heel uiteenlopende specificaties. Kenmerkend is het kleine formaat, het ingebouwde beeldscherm en een batterij, waardoor je ze gemakkelijk kan meenemen.


Afgelopen jaren zijn er ook hybride (2-in-1) laptops op de markt gekomen. Deze laptops zijn een combinatie van een tablet en een toetsenbord en zijn erg geschikt voor wie vaak onderweg is.

Soorten laptops

Standaard laptops

Deze kan je voor van alles en nog wat gebruiken. Voor je dagelijkse taken, voor je werk of voor je hobby.

Steeds minder toestellen zijn tegenwoordig voorzien van een optische drive (dvd of Blue-Ray). Vooral bij de 15,6″ laptops of de nog kleinere modellen en bij de dunne laptops wordt dit nog weinig aangeboden. Dat komt omdat nu bijna alles online gaat, van het downloaden van programma’s tot het uploaden van gegevens.

Sommige laptops zijn meer geschikt voor specifieke taken, zoals gamen, films kijken of om mee te nemen. Enkele voorbeelden:

1. Multimedialaptops

Multimedialaptops kunnen verschillende vormen van media afspelen of weergeven, zoals video, muziek en foto’s. Bijna alle huidige laptops vallen in die categorie, maar er zijn bepaalde functies die je kan kiezen waardoor de multimedia-laptop aan je behoeften voldoet.

Denk maar aan een HD-scherm met een beeldverhouding van 16: 9 of 16:10 voor het bekijken van films, of een zeer snelle processor indien je aan videobewerking doet, of slots voor geheugenkaarten van je digitale (video-)camera en een tv-tuner.

In het algemeen kan je stellen dat de duurdere modellen vaak ook de snelste zijn.

2. Lichte & dunne laptops zoals Ultrabook

Deze laptops zijn licht van gewicht en hebben een zeer goede processor prestatie. Dat maakt de Ultrabook interessant voor mensen die vaak onderweg zijn en die ook lang (zelfs meer dan 5 uur) zonder netspanning moeten kunnen werken. Ultrabooks zijn duurder dan gewone laptops.

 

soorten laptops - MSI gaming laptops3. Gaming laptops

Gaming laptops zijn ideaal om zware videogames op te spelen of om intensieve toepassingen te draaien, zoals programma’s voor 3D rendering. Ze beschikken over hoge specificaties, maar ze zijn zwaar en daardoor minder geschikt voor onderweg.

Gaming laptops zijn duurder dan gewone laptops. Deze starten op een prijs van +-€1000, maar wil je een heel goede gaming laptop, dan betaal je ongeveer €2000-€2500.

Voordelen Standaard laptops:

  • Fysiek toetsenbord
  • Kleine en grote formaten (van 10″ tot 17,6″)
  • Voor alle computertaken, inclusief gaming
  • Vaak voorzien van Optische drive (dvd of Blue-Ray)

Prijs Standaard laptops

De prijs varieert van goedkoop (+-€500) tot duur (+-€2500). Dit is afhankelijk van welk type laptop je kiest.

In het algemeen kan je stellen dat hoe meer de laptop kan en hoe sneller hij is, hoe meer je ervoor zal moeten betalen. Ook de afwerking speelt een rol.

2-in-1 hybride laptops

Een nieuw soort computer is de hybride laptop, ook de 2-in-1 computer genoemd. Dit is een combinatie van een tablet en een laptop. Het belangrijkste kenmerk is dat er een toetsenbord bij de tablet zit.

Hybride laptops zijn interessant wanneer je aan tekstverwerking wil doen omdat je makkelijker typt op een toetsenbord dan op een tabletscherm. De (2-in-1) hybride laptop is prima voor dagelijks gebruik. Maar voor gamen en videobewerking is het absoluut geen optie.

Er zijn 2 soorten hybride laptops:

1. Los toetsenbordMicrosoft Surface Book2

Dit zijn modellen waarbij het scherm kan losgemaakt worden, waardoor het als een tablet kan dienen. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Surface Go, Microsoft Surface Pro, …

Lenovo Ideapad Yoga convertible hybride laptop

2. Vast toetsenbord

Bij deze modellen kan het toetsenbord naar achteren kan geklapt worden, soms helemaal tot tegen de achterkant. 2-in-1-laptops kunnen verschillende standen aannemen, zoals de tentmodus om een film op Netflix te kijken, de tabletmodus om licht te gamen en de gewone laptopmodus waarbij je het toetsenbord kan gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Lenova Yoga, HP Pavilion x360, HP Envy x360, …

Voordelen 2-in-1 hybride laptop

+ Touchscreen (aanraakscherm)
+ Fysiek toetsenbord
+ Kan ook als tablet worden gebruikt
+ Vaak extra opslagruimte in toetsenbord

Nadelen 2-in-1 hybride laptop

 Niet geschikt voor zware computertaken

Prijs 2-in-1 hybride laptop

Deze laptops zijn in het algemeen duurder dan de standaard modellen.


Kies je voor een hybride laptop, dan heb je automatisch een draagbaar toestel met een kleiner scherm.
De meeste gebruikers kopen nog steeds liever een standaard laptop.
Je kan dan kiezen voor een klein toestel dat gemakkelijk is voor onderweg
of voor een groter toestel, dat comfortabel is om lang mee te werken.