Je weet intussen waarvoor je de laptop gaat gebruiken, welke soort laptop je verkiest en wat je ideale schermformaat is.
Prima! Want dan wordt het kiezen van de hardware heel wat eenvoudiger.

Met hardware bedoelen we de fysieke onderdelen van de laptop. Die bepalen waartoe de laptop in staat is.

Hoe beter de hardware, hoe duurder de laptop. Een laptop die alleen dient voor eenvoudige taken, zoals surfen op internet of het schrijven van documenten, is goedkoper omdat die geen krachtige processor of grafische kaart nodig heeft. Voor videobewerkers of gamers is dit anders. Zij gaan enkel vlot kunnen werken met een laptop waarvoor men iets dieper in de portemonnee moet tasten.



Processor

De processor is het rekenhart van de laptop. Hij doet alle berekeningen die gemaakt moeten worden. Hoe sneller de processor berekeningen kan maken, hoe sneller de laptop is.


Er zijn 2 grote merken van processors, waarvan Intel de meest bekende is.
AMD is een prima alternatief, maar heeft een beperkter aanbod.
Om het niet overbodig ingewikkeld te maken bespreken we hier enkel de processors van Intel:

Processor - CPU

Atom, Celeron: Deze processors werken traag en zijn goedkoop. We raden aan om dit enkel te kopen indien je budget niets anders toelaat.
Pentium of i3: Voor basisgebruik zoals internet, e-mail, voor sociale media en om eens een tekstje te typen.
Prima voor de eerste laptop van je lagere of middelbare scholier.
i5: Voor de actievere gebruiker, de student of de thuiswerker die specifiekere toepassingen zoals MS Excel en MS Access nodig heeft. Ook geschikt voor wie fotobewerking als hobby uitoefent.
i7: Voor wie veel dingen tegelijk wil doen, ook geschikt voor professionele fotobewerking en gaming.
Quad Core of i9: Voor wie de laptop wil gebruiken voor videobewerking, rendering of om te gamen.

Geheugen

Het werkgeheugen, ook interne geheugen of RAM geheugen genoemd is het geheugen dat de processor gebruikt om tijdelijk informatie in op te slaan. Hoe meer werkgeheugen een laptop heeft, hoe sneller hij kan blijven werken. (ook de processor is belangrijk voor de snelheid)

Is het werkgeheugen vol dan zal de laptop trager beginnen werken. Bij een heropstart van de computer verdwijnen alle gegevens uit het werkgeheugen. Daarom is het belangrijk om de computer niet altijd in slaapstand te zetten, maar om deze ook af en toe uit te zetten, zeker wanneer je merkt dat hij iets trager werkt. Zo behoud je een snelle werking.

Het standaard werkgeheugen is momenteel DDR4 SDRAM. Voor de meeste gebruikers is 8 GB voldoende.

RAM-geheugen

2 GB: Onvoldoende voor alle gebruikers
4 GB: Voor basisgebruik zoals internet, e-mail, sociale media en om eens een tekstje te typen
8 GB: Voor de meeste gebruikers: studenten, thuiswerkers en fotobewerkers
12 GB: Voor steviger gebruik bijvoorbeeld videobewerking
16 GB: Voor gebruikers die veelvuldig aan videobewerking of rendering doen.
32 GB: Voor intensief gebruik, bijvoorbeeld gaming 

Opslagruimte

De opslagruimte van een laptop duidt aan hoeveel gegevens hij kan bevatten. Denk aan je documenten, foto’s en muziek, maar ook aan de programma’s en Windows. Al die gegevens worden opgeslagen op een interne schijf, of opslagmedium.


Een gekend opslagmedium is de ouderwetse harde schijf (HDD), maar tegenwoordig gebruikt men een moderner type: de Solid State Drive (SSD), waardoor de HDD stilaan uit de laptops verdwijnt.


Een SSD bezorgt je een overduidelijke prestatieverbetering t.o.v. de HDD. Niet alleen start de laptop razendsnel op (mede afhankelijk van de processor), ook het laden van bestanden en het starten van programma’s gebeurt zeer snel.

Ook is een SSD veel steviger en minder kwetsbaar dan de klassieke harde schijf. Dat komt omdat een SSD bestaat uit geheugenchips en niet uit schijven, zoals de HDD. Daardoor is een SSD ook geluidsloos en zuiniger in gebruik.

Samsung interne SSD

Voordelen SSD:

+ start supersnel op
+ laadt snel programma’s en bestanden
+ minder schokgevoelig dan HDD
+ zuiniger dan HDD
+ geluidsloos

Nadeel SSD

 duurder dan HDD

Het prijsverschil wordt ruim gecompenseerd door alle voordelen die de SSD heeft t.o.v de HDD

HDD gecombineerd met SSD

Dit geeft een prestatieverhoging en meer opslagcapaciteit.

In deze opstelling plaatsen we Windows en de programma’s op de SSD en de data op de HDD. 

Werken in de cloud

Bij het kiezen van een laptop is het belangrijk dat je vooraf weet hoeveel ruimte je nodig hebt. Voor de standaardprogramma’s reserveer je best +- 50 GB ruimte.


Let daarom op het aantal GB dat aanwezig is in de laptop, maar ook op je eigen gebruik: Sla je veel en/of grote bestanden op? Dan heb je veel interne ruimte nodig.


Gebruik je vooral de cloud om je data op te slaan? Dan heb je minder opslagruimte nodig.Wij adviseren om een SSD te kiezen met minimum 256 GB opslagruimte, afhankelijk van je gebruik.


Scherm

Bij het kopen van een laptop is het scherm een belangrijk onderdeel.
Er zijn verschillende eigenschappen die een invloed kunnen hebben op je keuze:

Schermeigenschappen


Schermgrootte

Ben je op zoek naar een kleine, draagbare laptop of eerder een grote laptop die comfortabeler is in gebruik maar minder geschikt voor onderweg ? Die mogelijkheden bespreken we uitgebreid in een ander artikel: Grote of kleine laptop? Kies je schermformaat.


Resolutie

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld, en hoe meer detail het beeld heeft.


De meest gangbare en meest aan te raden resolutie is deze van 1920 x 1080 pixels (Full HD): dit geeft op schermen tot en met 24 inch een mooie en scherpe weergave van foto’s en video’s.


Een lagere resolutie vind je vaak in goedkopere laptops. Dit geeft een onrustig beeld waardoor je ogen snel vermoeid raken.


Bepaalde moderne laptops bieden nu ook een hoge 4K-resolutie. Dit werkt het beste op een groot scherm en valt dus duur uit. Daarom is dit momenteel enkel de de moeite voor zij die dit echt nodig hebben, zoals fotografen en videobewerkers. 

Veelvoorkomende resoluties
(in een 16:9 beeldverhouding):

 

HD ready 1280×720 pixels
HD+ 1600×900 pixels
Full HD 1920×1080 pixels
4K – Ultra HD 3840×2160 pixels


Type beeldscherm

De meeste laptops hebben een LED-LCD scherm. Deze bestaan uit vele kleine LED lampjes die beelden vormen.

Niet alle LCD schermen zijn hetzelfde. Sommigen zijn beter om te gamen, sommigen bieden een beter contrast en anderen tonen betere kleuren.

Maar welk LCD-type is het meest geschikt voor jou?

LCD

LCD / TN beeldscherm (Twisted Nematic)

TN schermen zijn het goedkoopste type. Staat er bij een product geen aanduiding van het paneeltype, dan wordt waarschijnlijk dit type gebruikt.

 De kleuren zijn minder goed en er is een kleinere kijkhoek: de kleur die je ziet blijft enkel hetzelfde wanneer je recht voor het scherm zit.

+ Wel is dit een snel scherm, waardoor dit type populair is bij gamers. Ze kunnen meer beelden per seconde laten zien, geven vloeiende beelden en hebben ook vaak een kortere responstijd.

LCD / IPS beeldscherm (In Plane Switching)

Dit type beeldscherm is duurder maar heeft enkele voordelen:

+ hoger contrast en bredere kijkhoeken.

+ de kleuren zijn beter: zwart is zwarter en kleuren zijn rijker. Daarom is dit type populair bij professionelen die Photoshop of videobewerkingssoftware gebruiken.

 Het nadeel van IPS schermen is dat ze een langere responstijd hebben, en daardoor minder geschikt zijn om te gamen.

Philips OLED tv

OLED (Organic Light Emitting Diodes) 

Naast LCD schermen bestaan er ook OLED schermen. Deze schermen hebben een hoger contrast en betere kijkhoeken dan LED schermen.

Je kent ze van de nieuwe OLED tv’s, die aan een stevige opmars zijn begonnen. Laptops met OLED schermen daarentegen zijn in België momenteel nog moeilijk te vinden


Mat of glanzend?

Het scherm kan zowel een matte als een glanzende afwerking hebben.

Matte schermen reflecteren minder.


Glanzende schermen kunnen een feller, scherper beeld leveren, maar hebben een soort spiegeleffect, waardoor de zon of een lamp het zicht kan storen.Of een mat of glad scherm beter is, hangt dus af van waar je de laptop voornamelijk gaat gebruiken.

In kantooromgevingen wordt vaak matte schermen gebruikt, maar gebruik je de laptop voornamelijk op een plek waar er geen reflectie mogelijk is, dan kan een glanzend scherm een betere keuze zijn.

Schermreflexie

Touchscreen

Sommige laptops hebben een touchscreen functie, zodat je het kan bedienen door het scherm aan te raken – net zoals een tablet.  Vooral kleine en hybride laptops hebben een touchscreen, waardoor ze gemakkelijk onderweg te gebruiken zijn.

Touchscreen stylus pen

Microsoft, Google en laptopfabrikanten hebben grote inspanningen gemaakt om een ​​kwaliteitsvolle touchscreen-ervaring te creëren. Zo is Windows 10 ontworpen met aanraking in gedachten.

Maar ook programma’s zoals Microsoft Office en de populaire Chrome-browser van Google bieden een goede touch-ondersteuning.Tegenwoordig zijn touchscreens heel gebruikelijk en kunnen ze sommige taken eenvoudiger maken.

Helaas zijn ze iets duurder en kunnen ze ook een glans aan het scherm toevoegen, wat soms ongewenste reflecties kan veroorzaken. Wil je reflecties vermijden of minder betalen, kies je dus beter een laptop zonder touchscreen.


Verversingsfrequentie

De verversingsfrequentie is het aantal keer per seconde dat het scherm opnieuw opgebouwd wordt.Voor een normaal huis-tuin-keuken-gebruik hoef je hier niet op te letten, maar voor gamers is dit wel interessant. In combinatie met een snelle videokaart in de computer moet zo’n scherm schokkerige beelden voorkomen.


Grafische kaart

De grafische kaart (ook videokaart genoemd) is een chip die de afbeeldingen genereert die op het scherm worden weergeven. Hij is als het ware verantwoordelijk voor de beelden. NVIDIA en AMD zijn de belangrijkste leveranciers voor grafische kaarten.

Bij grafisch zware toepassingen, zoals videogames, is een goede grafische kaart van belang.Bij de meeste laptops zit de grafische chip in het moederbord, wat het bijna onmogelijk maakt om dit later te upgraden.

Het is dus belangrijk om hier vooraf over na te denken en te kopen wat je nodig hebt.

Grafische kaart MSI Geforce

Alpha Plus Bluetooth Speaker

Audio

Meestal bevat een laptop een microfoon om geluid op te nemen en ingebouwde stereo-speakers. Dit zijn meestal geen geweldige luidsprekers, dus een goede geluidskwaliteit kan je van een laptop niet verwachten.

Voor een goede luisterervaring sluit je best je een hoofdtelefoon of luidsprekers aan op een van de poorten of via Bluetooth.


Accu (batterij)

Net als een smartphone en een tablet kan je een laptop draadloos gebruiken. Een goede accu is daarom belangrijk, zeker wanneer je de laptop vaak onderweg gebruikt of op plaatsen waar geen stopcontact is.

Laptop-batterijen verschillen in capaciteit, accu- en levensduur. Ook kun je niet meer bij alle laptops de batterij zomaar vervangen.

  • De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Hoe meer mAh, hoe langer hij stroom geeft. Als je laptop er zuinig mee omgaat tenminste… lees daarom ook reviews van andere gebruikers!
  • De accuduur verschilt van model tot model en is vooral afhankelijk van hoe zuinig je laptop is. Snelle en krachtige laptops (bv gaming laptops) verbruiken meer energie dan minder krachtige laptops, waardoor ze minder lang kunnen werken op een batterij met dezelfde capaciteit dan een lichtere laptop. Ook het schermformaat en de beeldresolutie beïnvloeden de accuduur.
  • Levensduur: Doorgaans gaan lithium-ion accu’s 3 tot 5 jaar mee.
  • Wanneer de accu helemaal opgebruikt is kan je deze eventueel vervangen. Helaas hebben steeds minder laptops een batterij die je simpelweg zelf uit de laptop kan halen. In dat geval kunnen wij dit voor jou doen of kan je de laptop permanent aan de netstroom hangen…
laptop bos

Toetsenbord

Als toetsenbordindeling wordt in België doorgaans AZERTY gebruikt, maar ook QWERTY is mogelijk. 

Als je vaak getallen moet invoeren, bijvoorbeeld in MS Excel of in een boekhoudprogramma, dan is het handig om een laptop te kiezen met een numeriek toetsenbord. Daarbij heb je aan de rechterkant ook de getallen 0 t.e.m. 9 en de symbolen voor rekenmachine-functies. 


We hebben alle stappen doorlopen en je weet nu perfect welke laptop geschikt is voor jou.

Heb je graag nog meer advies of wil je je computer in alle privacy komen bestellen? Ook dat is mogelijk.

*bij online bestelling met een minimumbedrag van €50, en enkel bij levering in België