Wat is het verschil tussen geïntegreerde en speciale grafische kaarten?

Grafische kaarten bestaan al een paar decennia en hebben een aantal veranderingen ondergaan. In het verleden werden grafische kaarten alleen gebruikt door gamers en waren ze niet nodig voor andere toepassingen. Maar tegenwoordig worden grafische kaarten ook gebruikt in andere toepassingen zoals videobewerking of 3D-rendering.

Het is soms moeilijk om te kiezen tussen een geïntegreerde grafische kaart en een speciale grafische kaart, omdat ze allebei goed zijn in verschillende dingen:

  • Geïntegreerde grafische kaarten zijn goed voor lichte gaming en sommige taken die geen high-end prestaties vereisen, zoals fotobewerking.
  • Een speciale grafische kaart daarentegen is het beste voor zware gaming en taken die hoogwaardige prestaties vereisen, zoals 3D-rendering of videobewerking.

In dit artikel gaan we verder in op het verschil tussen geïntegreerde en speciale grafische kaarten:

Wat is een geïntegreerde grafische kaart en hoe werkt het eigenlijk?

Een geïntegreerde grafische kaart is een grafische kaart die is ingebouwd in het moederbord van een computer.

Het is een type videoweergave-adapter die systeemgeheugen deelt in plaats van een eigen speciaal geheugen te hebben. Dit betekent dat deze enkele procenten van het systeem RAM gebruikt en dus de computer vertraagt, afhankelijk van de belasting.

Geïntegreerde grafische kaarten zijn niet zo krachtig als speciale grafische kaarten, maar ze zijn vaak goedkoper en minder omvangrijk.

Wat is een speciale grafische kaart?

Een speciale grafische kaart, externe grafische kaart of dedicated grafische kaart is een grafische kaart die gebruikt wordt voor andere taken zoals gamen, videobewerking of het uitvoeren van een CAD-programma.

Deze grafische kaarten hebben eigen RAM. Daardoor maken ze geen gebruik van het computergeheugen en zorgen ze voor een versnelling van grafisch veeleisende taken, wat betekent dat ze betere prestaties kunnen leveren.

Doe je bijvoorbeeld grafisch ontwerpwerk en heb je een project dat veel rendertijd vereist, dan wilt je zeker en vast een GPU zoals bijvoorbeeld MSI GTX1650 of MSI RTX3030 gebruiken om dit werk te doen.

Hoe krachtiger de speciale grafische kaart is, hoe meer het kost om aan te schaffen. Maar let op, want een speciale grafische kaart heeft een hoger stroomverbruik dan een geïntegreerde grafische kaart.

Conclusie:

De geïntegreerde grafische kaarten zijn vaak te vinden in de goedkopere laptops en desktops. Deze zijn niet zo krachtig als de speciale, maar kunnen wel de meeste taken aan. Deze geïntegreerde kaarten zijn energiezuiniger en dus goedkoper in gebruik.

De speciale grafische kaarten daarentegen bieden betere prestaties en kunnen worden gebruikt voor gaming- of grafische doeleinden. Ze hebben een hoger prijskaartje dan de geïntegreerde kaarten, en verbruiken meer energie.

Vergelijkbare berichten