Signalen dat het tijd is voor een nieuwe computer


Niet alleen in het bedrijfsleven vormt de computer al decennia een onmisbaar aspect in de dagelijkse business. Ook thuis is het een essentieel onderdeel van ons leven geworden. Dat bleek maar weer eens kristalhelder tijdens de coronacrisis, die ons tot thuisblijven noopte.

Desondanks verliep alle communicatie op rolletjes, doordat we konden mailen, chatten, via zoom vergaderen én onderwijs volgen.

Ook privé maken we continu gebruik van de vele mogelijkheden van de pc. We sturen elkaar berichten, foto’s en video’s, we zoeken informatie op, bekijken YouTube-filmpjes, en bestellen allerlei producten en diensten, gewoon vanuit onze luie stoel.

Uit cijfers blijkt dan ook dat computers niet meer weg te denken zijn uit de huidige samenleving.
In 2017 beschikte 85% van de Belgische huishoudens over een desktop, laptop of tablet. Dat cijfer is sindsdien alleen maar gegroeid en ook het gebruik van internet neemt steeds verder toe. Volgens onderzoek was in 2019 reeds ca. 89,7% van de Belgische huishoudens een internetverbinding aanwezig. (bron: https://economie.fgov.be/nl/themas/online/ict-belgie/ict-cijfers)

Als we het over computers hebben, dan kan het over verschillende types gaan: apparaten die op een vaste plek staan, zoals een desktop, de All-in-One pc, zoals de iMac van Apple en de mini-desktop computer. Daarnaast zijn er diverse draagbare varianten, waaronder de laptop, de Notebook, en de tablet.

Een beperkte levensduur

De meeste computers gaan zo’n vier tot acht jaar mee.

Dat is mede afhankelijk van diverse aspecten zoals merk, besturingssysteem, grootte van de harde schijf en het type processor.

Maar voor elk type, zelfs voor de meest geavanceerde pc’s, geldt dat ze uiteindelijk een beperkte levensduur hebben.

Soms is het echter lastig om vast te stellen of je pc het bijna begeeft, of dat hij met een reparatie nog jaren meekan. Als er meerdere onderdelen vervangen moeten worden loop je soms tegen compatibiliteitsproblemen aan. In dat geval is een – vaak dure- reparatie niet de beste optie. Dan is het wellicht tijd om een nieuwe computer aan te schaffen.

Maar hoe bepaal je dat nu precies? De volgende signalen en checklist helpen je al een heel eindje vooruit:

Signalen van veroudering

Om probleemloos op je pc of laptop te kunnen werken, dien je de hard- en software regelmatig te checken op tekenen dat er problemen ontstaan.

Het upgraden van het RAM, het Random Access Memory, ook wel intern geheugen genoemd, behoort tot de mogelijkheden om het geheugen van je computer te vergroten.

Ook je pc zo min mogelijk aan stof en vuil blootstellen, kan de levensduur verlengen.

Desondanks is het best lastig te achterhalen of een computer aan vervanging toe is. Vaak ben je eraan gewend dat je pc af en toe grillen vertoont, dat je soms even met de USB-stekker moet wiebelen om een correcte verbinding te krijgen. Maar als je alert bent op dat soort signalen, dan weet je dat de aankoop van een nieuwe computer onvermijdelijk is.

Je computer is ineens zo traag

Langzaam maar zeker ontstaan er problemen zoals het traag verwerken van invoer, lange laadtijden van applicaties, een verouderde beveiliging en een luidruchtige ventilator.

Of als je computer opeens belachelijk veel tijd nodig heeft om op te starten bijvoorbeeld. En dan bedoelen we niet het wat langzamer laden van webpagina’s, maar dat je pc soms minutenlang bezig is opdrachten te verwerken. Soms is dat te wijten aan onbetrouwbare software, maar meestal is het gewoon een teken van veroudering, waardoor je pc steeds trager wordt.

Ook andere signalen, zoals onverwachte pop-ups, het onbedoeld opstarten van programma’s of een luidruchtige harde schijf zijn alarmerende signalen.

Je apparaat wordt niet meer ondersteund

Het feit dat je pc al ‘oud’ begint te worden, betekent vaak dat je geen software-updates voor je besturingssysteem meer ontvangt. Daardoor mis je dus belangrijke software-upgrades van je besturingssysteem, die onmisbaar zijn om verbeteringen, nieuwe functionaliteit en een betere virusbescherming in het programma aan te brengen. Want elke update vereist weer meer van de minimale hardware-specificaties om deze goed uit te kunnen voeren.

Zonder die essentiële updates kan je pc vandaag of morgen zijn taken niet meer uitvoeren.

De beveiliging van je computer is verouderd

Op veel verouderde computers is onveilige software geïnstalleerd, of gedateerde programma’s die een risico vormen voor de beveiliging van je pc. Daardoor lopen gebruikers gevaar om met malware besmet te raken na het openen van een onbetrouwbaar document of een besmette website.

Er is niet altijd sprake van acuut gevaar, maar door die veiligheidslekken ben je wel kwetsbaar voor malware, hackers en internetcriminelen.

Daarom is het van belang je digitale apparatuur up-to-date en goed beveiligd te houden.

Je computer wordt warm

Pc’s en laptops zijn voorzien van ingebouwde ventilatoren om het apparaat koel te houden. Deze zogenaamde fans kunnen na verloop van tijd beschadigd raken door stof of slijtage.

Dat houdt in dat het systeem zichzelf niet meer voldoende kan koelen, waardoor hij er op een gegeven moment de brui aan geeft.

Als je computer regelmatig oververhit raakt, kan je natuurlijk een koelmat aanschaffen, maar helaas is het meestal een teken dat je pc toe is aan vervanging.

Het systeem wordt luidruchtig

Na een aantal jaren hoor je dat je pc veel meer geluid maakt dan toen hij nieuw was.

Als je de harde schijf hoort kraken kan dat mogelijk wijzen op dreigende problemen in dat onderdeel. En dat is een slecht teken.

Hetzelfde geldt voor de ventilator. De oorzaak kan zijn dat er meer gevraagd wordt van de processor, het hart van de computer, maar er kunnen ook problemen ontstaan door oververhitte onderdelen, of de ventilator zelf staat op het punt het te begeven.

Net als bij de motor van een auto duiden nieuwe, onverwachte geluiden vaak op problemen.

Reparaties aan je pc vergen teveel tijd

Zelfs als je alle andere punten weet op te lossen, dan is het feit dat je veel tijd in reparaties moet steken een veelbetekenend signaal.

Apps die schijnbaar zonder reden crashen, de verbinding met Wifi is wankel, een malware-probleem duikt weer op en het hele systeem vertoont problemen.

Het is een gegeven dat de prestaties van elke computer na verloop van tijd minder worden, terwijl hij bovendien allang niet meer in de garantie zit.

Om te voorkomen dat je pc meer problemen oplevert dan hij waard is, is een nieuwe computer de beste optie.


Upgraden of een nieuw apparaat?

Sommige problemen kunnen verholpen worden door specifieke componenten te upgraden, zoals de harde schijf of de batterij. Of soms kan meer RAM geheugen je apparaat een boost geven.

Maar het is altijd zinvol om eerst de kosten daarvan af te wegen tegen het aanschaffen van een nieuw apparaat.

Want de nieuwe generatie pc’s zijn niet alleen supersnel en technisch geavanceerd, ze zijn ook voorzien van de nieuwste hardware, en dus geschikt om met meerdere zware programma’s tegelijkertijd te werken. Dat werkt prettig en bespaart je heel veel ergernissen.

Wij helpen je graag met het maken van een diagnose en de beste optie voor jouw toestel. Kom gerust langs in onze winkel!

Tijd voor een nieuwe computer of toch een upgrade laten uitvoeren?

Deze handige checklist kan je hierbij helpen:

Om je aankoop te rechtvaardigen – of om er net nog even mee te wachten – kan je de onderstaande checklist gebruiken:

  • Is de computer 4 jaar of ouder?
  • Heb je behoefte aan betere hardware (bijv. SSD, Bluetooth, meer slots voor RAM, etc.)?
  • Is de computer te traag voor je behoeften?
  • Is het internet langzaamaan trager geworden?
  • Voldoet nieuwe software nauwelijks of niet aan de minimale systeemvereisten?
  • Wil je upgraden naar een recenter besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows 11)?

Als je 3 of meer van de bovenstaande vakjes hebt aangevinkt, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe computer.

Is dat niet het geval, dan kan je best nog even wachten. Tot die tijd kunnen bepaalde upgrades (bv RAM, SSD, software, …) of een groot onderhoud een goede keuze zijn.


Of je nu op zoek bent naar een computer voor studie, entertainment of zaken, wij hebben een toestel voor jou aan de juiste prijs.

En weet je niet waar je moet beginnen?

Wij zijn er om je te helpen!

Vergelijkbare berichten