Trage Computer Oplossen

Een trage computer wil zeggen dat je vaak moet wachten

Telkens je op een pictogram klikt om een ​​programma te openen –> wachten
Elke keer dat je een taak probeert op te slaan –> wachten
Zelfs wanneer je meerdere websites tegelijkertijd wil openen –> wachten

Altijd maar wachten… En dat is enorm vervelend!

In dit artikel bekijken we de oorzaken van een trage computer, zowel wanneer het probleem zich van de ene dag op de andere voordoet, als wanneer de prestaties geleidelijk aan vertragen.

En we geven ineens enkele oplossingen! Want gelukkig kan je – maar niet als we het hebben over een oude computer – de traagheid van Windows herstellen (vooral bij Windows 10) en je pc snel weer normaal maken.

En time is money, nietwaar? Dus duiken we er meteen in!

#1. Te veel automatisch opstartende programma’s en achtergrondprogramma’s

Het opstarten van Windows zou, in theorie, op elke computer even lang moeten duren (bij dezelfde processor, geheugen en schijfsnelheid).

Het probleem bij een traag startende computer is echter niet het besturingssysteem zelf, maar de softwarecomponenten en drivers die automatisch en gelijktijdig met het besturingssysteem worden opgestart.

Wanneer talrijke programma’s samen met het besturingssysteem opstarten, zal dit zorgen voor een trage opstart. En dat niet alleen, ook de algemene prestaties tijdens het gebruik zullen afnemen door de achtergrondprocessen die deze toepassingen constant uitvoeren.

Om dit probleem op te lossen, verminder je het aantal toepassingen dat bij het opstarten gelijktijdig wordt geladen.

 • Windows 10:
  In Windows 10 doe je dit vanuit het Taakbeheer, onder het tabblad Opstarten.

  Controleer ook de automatisch draaiende apps die de hele tijd op de achtergrond blijven. Daarvoor open je Instellingen en kijk je onder het kopje Privacy naar Achtergrond-apps aan de linkerkant. Je kunt kiezen welke apps actief mogen blijven en de apps uitschakelen die je niet nodig hebt.

 • Windows 11:

  Bij Windows 11 schakel je de gewenste opstart-apps uit via Instellingen > Apps > Opstarten:
Windows 11 opstart-apps uitschakelen

#2. Te veel programma’s tegelijkertijd


Zelfs de krachtigste pc kan vastlopen wanneer hij te veel programma’s tegelijk moet draaien.

Het vermogen van je computer om veel programma’s tegelijk uit te voeren hangt voornamelijk af van zijn RAM-geheugen dat hem in staat stelt vlot over te schakelen van de verwerking van een programma naar een ander.

Wanneer de eisen van openstaande programma’s het geheugen en de verwerkingskracht ver te boven gaan, kan je een vertraging krijgen die in extreme gevallen een echte blokkering wordt.

Wanneer je pc bevriest, of als je computer traag wordt, kun je dit oplossen via het Taakbeheer.

Druk de toetsen Ctrl + Alt + Delete samen in en gebruik het tabblad Processen om te zien welke toepassingen het meeste geheugen in beslag nemen en kan je programma’s beëindigen.

#3. Te veel tijdelijke bestanden


Tijdelijke mappen worden gemaakt om gegevens te bewaren die vaak door Windows en de browser worden opgevraagd. Op die manier zijn ze gemakkelijker en sneller toegankelijk en verloopt ook het laden sneller.

Denk bijvoorbeeld maar aan de miniaturen van afbeeldingsmappen of het laden van een vaak bezochte website.

Als de computer echter wordt gebruikt om veel dingen te doen, vult de harde schijf zich met tijdelijke bestanden van verschillende soorten en vertraagt de werking, alsook de prestaties van de pc.

Daarom zijn programma’s die tijdelijke bestanden kunnen lokaliseren en verwijderen, populair geworden.

>> Zonder externe programma’s te gebruiken, kun je alle tijdelijke bestanden van Windows verwijderen door naar het menu Start te gaan en te zoeken naar de map “Temp”. Je kunt alle bestanden in Temp verwijderen om het leeg te maken.

>> Een andere manier om tijdelijke bestanden in Windows te verwijderen, is het hulpprogramma Schijfopruiming gebruiken (zoek het in het menu Start op Schijfopruiming en voer het uit).

>> In Windows 10 kan je ook naar Instellingen > Systeem > Opslag gaan en onder Geheugensensor op de link Nu ruimte vrijmaken klikken.

#4. Aanwezigheid van virussen en spyware


Als je computer plotseling traag wordt, kan een virus, malware of spyware, of zelfs een slecht ontworpen programma dat automatisch wordt opgestart, daar de schuld van zijn.

En zelfs als je een antivirus gebruikt, kan het zijn dat dit niet voldoende is om je pc veilig te houden…

Diezelfde externe antivirus kan ook te zwaar zijn voor je computer, te veel geheugen in beslag nemen en de prestaties van je computer vertragen.

#5. Hardware-conflicten


Een andere reden van een trage computer kan zijn dat aangesloten externe apparaten conflicteren, of dat ze wel worden gedetecteerd maar niet worden gevonden en herkend.

Om te controleren of er geen hardwareconflicten of -problemen zijn met de interne en externe apparaten die op je pc zijn aangesloten, gebruik je de zoekbalk in het menu Start en zoek je Apparaatbeheer.

Windows toont eventuele problemen met de verschillende apparaten met een uitroepteken ernaast.

In dat geval moet je de installatie ongedaan maken door er met de rechtermuisknop op te klikken en het apparaat te verwijderen.

In deze lijst van apparaten kunt je ook enkele apparaten zien die gemarkeerd zijn met een rode X, wat betekent ‘niet gevonden’, of een vraagteken, wat betekent ‘niet herkend’.

#6. Windows-register vol met verouderde verwijzingen


Wanneer je een programma de-installeert, kan het door programmeerfouten gebeuren dat het niet volledig wordt verwijderd.

Vooral verkeerde verwijzingen kunnen achterblijven in het Windows-register dat, simpel gezegd, de centrale database is met alle instructies van het besturingssysteem.

In dat geval kan je eventueel een betrouwbare register-cleaner gebruiken.

Tip: lees goed alle reviews voordat je zo’n programma installeert want sommige register-cleaners leveren meer problemen op dan dat ze er oplossen.

#7. Traag netwerk

Hoewel de netwerksnelheid geen directe invloed heeft op de prestaties van je computer, kan het laden in veel gevallen traag verlopen als je gebruikmaakt van cloudapplicaties, online games of programma’s waarvoor een internetverbinding nodig is.

Om deze problemen op te lossen, moet je je wifi-netwerk controleren op problemen.

Ook als je in je webbrowser – Chrome of Firefox of Edge – te veel extensies hebt geïnstalleerd, kan het surfen langzamer verlopen.

#8 Geen oorzaak te vinden? Reset Windows


Als je er maar niet achter kunt komen wat de oorzaak is van je trage computer en als het te veel tijd en geduld zou kosten om de situatie op te lossen, is er de mogelijkheid om de zaken weer op hun plaats te zetten met een reset of om de computer opnieuw in te stellen.

We hebben het hier niet over het formatteren van de schijf door al  je persoonlijke bestanden te wissen, maar gewoon over het resetten van het systeem zodat het terugkeert naar zijn oorspronkelijke configuratie en alle geïnstalleerde programma’s in één keer verwijdert.

Met Windows 10 is deze operatie echt snel en gemakkelijk, want in Instellingen, onder Bijwerken en Beveiliging > Herstellen, is er een knop die de pc opnieuw instelt.

Windows 7 heeft niet zo’n hulpmiddel, maar het is altijd mogelijk, met een beetje meer werk, om Windows 7 te resetten door terug te gaan naar de oorspronkelijke instellingen.

Conclusie:

Er zijn verschillende redenen waardoor je computer plots of na verloop van tijd vertraagt.

Wanneer er geen sprake is van defecten, valt de vertraging in de meeste gevallen op te lossen.

Dankzij:

 • een goed onderhoud
 • het gebruik van hulpprogramma’s voor probleemoplossing en opschoning
 • het upgraden van interne hardwarecomponenten

kan de snelheid van de pc aanzienlijk worden verhoogd.


Een trage computer vermijden dankzij een jaarlijks onderhoud

Wij raden aan om je computer 1x per jaar door ons te laten onderhouden.

Dit jaarlijkse onderhoud is heel erg nuttig:

 • je bespaart je heel wat ellende,
 • je geniet van een snelle computer,
 • je computer gaat langer mee.

Tijdens het jaarlijkse onderhoud controleren we de computer en maken we hem proper,
vanbinnen en vanbuiten:

 • We verwijderen malware/spyware/virus
 • We schonen het register op
 • We doen een controle, defragmentatie en opkuis van de harde schijf
 • We updaten software, drivers & BIOS
 • We verwijderen het stof uit de pc/laptop
 • We voeren een algemene controle uit van de werking

Hierdoor krijg je opnieuw een snellere en propere computer die langer meegaat.


Vergelijkbare berichten