Zo bescherm je jezelf na het datalek van LastPass

Als je een gebruiker bent van LastPass, dan is de kans groot dat je hebt gehoord van de reeks datalekken van Lastpass, een populaire wachtwoordbeheerder.

Zeer recent, in december 2022, werden zij getroffen door een belangrijk datalek.

>> Lees hier de verklaring op de website van Lastpass

Als je klant bent bij Lastpass, dan kan dit datalek betekenen dat jouw persoonlijke informatie en online wachtwoorden in gevaar zijn.

Het is dus belangrijk dat je actie onderneemt om jezelf te beschermen:

Zo bescherm je jezelf na het datalek van LastPass
  1. Kies een nieuwe wachtwoordbeheerder

LastPass heeft een geschiedenis van veiligheidsincidenten, dus het is geen slecht idee om een nieuwe wachtwoordbeheerder te kiezen. Er zijn genoeg alternatieven op de markt die veilig en betrouwbaar zijn.

  1. Verander meteen je belangrijkste wachtwoorden

Verander de wachtwoorden van belangrijke accounts, zoals online bankieren, financiële gegevens, interne bedrijfslogins en medische informatie. Zorg ervoor dat deze wachtwoorden sterk en uniek zijn.

  1. Wijzig al je andere online wachtwoorden

Het is een goed idee om al je wachtwoorden te veranderen, beginnend met de belangrijkste accounts, zoals e-mail en social media profielen, en vervolgens terugwerkend naar andere accounts die mogelijk minder kritiek zijn, zoals je online winkelaccounts ed.

  1. Schakel tweefactorauthenticatie (twee staps verificatie of 2FA) in waar mogelijk

Tweefactorauthenticatie is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat alleen jij toegang hebt tot je accounts. Het is belangrijk om dit in te schakelen waar mogelijk.

Lees hier meer over 2FA

  1. Verander je hoofdwachtwoord

Hoewel het veranderen van je hoofdwachtwoord niet direct het risico van de gestolen data vermindert, is het toch een goede praktijk om potentiële toekomstige aanvallen te voorkomen. Als je besluit om LastPass te blijven gebruiken, is het veranderen van je hoofdwachtwoord een goede stap om de beveiliging van je account te verbeteren.

Door deze stappen te volgen, kan je jezelf beschermen tegen de gevolgen van het LastPass-datalek.

Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig je wachtwoorden te veranderen en om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk account. Zo blijf je veilig online.


Vergelijkbare berichten