Je kan stellen dat hoe duurder de laptop is, hoe beter de prestaties zijn.
Van een laptop die maar €300 kost kan je dus heel wat minder verwachten dan van een toestel van €2000. Maar heb je alle capaciteiten van een dure laptop echt nodig, of heb je voldoende aan een goedkoper toestel?
Om dat te weten te komen is het belangrijk om je af te vragen waarvoor je de laptop gaat gebruiken.

Ook stel je best realistische verwachtingen over het toestel en over de prijs. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om professionele fotobewerking te doen op een laptop van €500 met een tragere Intel Core i3 processor. Of om te reizen met een gaming laptop die 3 kg zwaar is…

laptop gebruiken - Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-tank-top-sitting-by-the-window-920381/

Wat wil je met de laptop doen?

Om je hiermee te helpen tonen we je enkele voorbeelden van gebruiksniveaus:

1. Basisgebruik of eenvoudige studentenlaptop

netflix op laptop
Om te internetten, te e-mailen, een tekstje te typen en om sociale media te gebruiken heb je voldoende aan een basislaptop met een Intel Core i3 processor.

De richtprijs voor een basislaptop is ongeveer €500. Er bestaan goedkopere laptops (€300 – €400), maar deze zijn zelfs voor basisgebruik erg traag en werken niet aangenaam.

Wil je alleen maar internetten en tekstverwerken, dan kan je overwegen om een Chromebook aan te schaffen. Deze zijn gericht op dit soort eenvoudige gebruik. Je kan er wel geen software op installeren; het is enkel mogelijk om Google diensten te gebruiken en om apps uit de Play Store te downloaden.

Wil je vooral films en series kijken, bijvoorbeeld via Netflix of YouTube, dan kies je best voor een Full HD scherm voor de beste beeldkwaliteit. Ook is een grotere schermgrootte dan zeker aangeraden.

2. Professioneel gebruik of goede studentenlaptop

Ga je de laptop gebruiken voor het werk of voor school en gebruik je daarbij toepassingen zoals MS Word en MS Excel, dan heb je een zwaarder toestel nodig dan een basislaptop. We adviseren in dat geval een laptop met minstens een Intel Core i5 processor en met 6 tot 8 GB werkgeheugen, zodat je vlot kan werken, ook wanneer er meerdere programma’s tegelijk draaien.

Zakelijke laptops zijn vaak uitgerust met Windows 10 Pro en hebben een aantal nuttige toepassingen, zoals extra beveiliging van je bestanden en vanop afstand verbinding maken met je toestel.

Wanneer je de laptop vaak moet meenemen, is ook het het gewicht en de batterijduur van groot belang.

3. Intensiever gebruik met fotobewerking

fotobewerking
Wil je foto’s bewerken met je laptop dan heb je een krachtiger toestel nodig. Kies voor een Intel Core i5 processor wanneer je dit doet als hobby, zoals het bewerken van je vakantiefoto’s of foto’s voor je sociale media of blog. Voor meer professionele fotobewerking kies je beter voor een Intel Core i7 processor.

Een Full HD scherm is absoluut een must, alsook een krachtige grafische videokaart.

4. Steviger gebruik met videobewerking

Voor videobewerking is vooral een snelle processor van belang. Kies daarom voor een Intel Core i7 Quad core of voor een Intel Core i9 processor. Ook voldoende werkgeheugen (minstens 8 GB, wij adviseren 16 GB) en een krachtige videokaart is een vereiste wanneer je video’s wil bewerken.

5. Gaming

Laptops voor gamers is een aparte categorie. Deze laptops zijn uitgerust met een snelle Intel Core i7 of i9 processor en minstens 16 GB (wij adviseren 32 GB) aan werkgeheugen. Het belangrijkste aan een goede gaming laptop is een krachtige videokaart om alle grafische spellen soepel te kunnen draaien.

Gaming laptops zijn ook heel erg geschikt voor 3D-rendering.

Deze toestellen zijn doorgaans wat dikker en zwaarder en hebben een prijskaartje van minimaal €1000. Maar ga je voor de top dan heb je zelfs daar niet genoeg aan.


Nu je weet waarvoor je de laptop hoofdzakelijk gaat gebruiken, is de volgende stap om te bepalen welk soort laptop je verkiest.

Gaat je voorkeur uit naar een standaard model of zoek je eerder een 2-in-1 toestel, dat je ook als tablet kan gebruiken?

We zoeken het samen uit!