Als je op zoek gaat naar een nieuwe computer, dan zie je bij de specificaties van elk toestel ‘CPU’ staan. Maar wat betekent deze afkorting nu eigenlijk?
Een heel goede vraag, want de CPU is één van de meest bepalende factoren voor een snelle werking van je computer.
We duiken er iets dieper in:
Wat is de CPU en wat doet het?
CPU staat voor ‘Central Processing Unit’, oftewel de ‘Processor‘. Dit is het hart van de computer, daar waar het rekenwerk gebeurt.
De CPU bepaalt mee de snelheid van de computer: hoe beter de CPU, hoe sneller hij berekeningen maakt, hoe beter de prestaties van de computer.
Voor wie is welke CPU geschikt en wat mag je ervan verwachten?
De 2 bekendste merken van processoren zijn Intel en AMD. Om het niet overbodig ingewikkeld te maken vermelden we in dit artikel alleen de recente processors van Intel:
➡️ i3:
Voor basisgebruik zoals internet, e-mail, voor sociale media en om eens een tekstje te typen. Prima voor de eerste laptop van je lagere of middelbare scholier.
➡️ i5:
Voor de actievere gebruiker, de student of de thuiswerker die specifiekere toepassingen zoals MS Excel en MS Access nodig heeft. Ook geschikt voor wie fotobewerking als hobby uitoefent.
➡️ i7:
Voor wie veel dingen tegelijk wil doen, ook geschikt voor professionele fotobewerking en gaming.
➡️ i9:
Voor wie de laptop wil gebruiken voor videobewerking, rendering of voor zwaardere games.
💡 Het cijfer dat achter het i-nummer genoteerd staat, bv Intel Core i5-‘10′35G / Intel Core I7-‘11’65G7 duidt aan van welke generatie de processor is.
Hoe hoger dit cijfer, hoe ‘moderner’ de processor.
Met deze informatie ben je alvast goed op weg om in te schatten welke processor geschikt is voor de taken die je ermee wil gaan uitvoeren, en welke niet.
Maar naast de CPU zijn er nog heel wat andere specificaties waar je rekening mee moet houden, nl het geheugen, de opslag, de grafische kaart, het scherm en zoveel meer.
Ben je benieuwd naar de betekenis van deze specificaties? Je leest er hier alles over!