computer instellen voor privacy en beveiliging

Het belang van veilig computeren

In deze tijd maken veel mensen zich zorgen over de veiligheid van hun internetgebruik en computergewoonten.

En terecht, want het gebruik van computers brengt de mogelijkheid met zich mee voor het lekken van informatie en persoonlijke gegevens.

Veelvoorkomende problemen zijn identiteitsdiefstal, malware en spyware.

Om je online aanwezigheid te beschermen, moet je weten hoe je je beveiligingsinstellingen configureert op een computer.

Het scala aan privacy- en beveiligingsinstellingen op je computer kan intimiderend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Dit artikel geeft je de basis van wat je moet weten:

1. Installeer antivirussoftware

Het eerste dat je met je nieuwe computer moet doen, is een antivirussoftware installeren. Dit zal je toestel beschermen tegen kwaadaardige aanvallen.

Gratis of betalende antivirussoftware?

Een gratis antivirussoftware is vaak erg basic en biedt niet hetzelfde beschermingsniveau dan betaalde software. Betaalde antivirussoftware biedt een uitgebreider beschermingsniveau voor je computer en biedt ook extra functies zoals firewalls, virusscanners en antispam. Met het toenemende aantal cyberaanvallen is het absoluut noodzakelijk om te investeren in een antivirus van hoge kwaliteit om je gegevens en identiteit te beschermen.

Inpa Computers is Premium Parner van Norton. Lees hier meer.

2. Installeer een firewall

Vervolgens wil je je computer beschermen door een firewall te downloaden.

Firewalls zijn essentieel om te voorkomen dat gevaarlijk of frauduleus verkeer je netwerk binnenkomt. Ze blokkeren de toegang tot internet voor specifieke programma’s als de activiteit te riskant wordt geacht.

Het is belangrijk om deze te installeren om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

Gratis of betalende firewall?

Een gratis optie is de ingebouwde Windows Defender Firewall. Windows 10 & 11 bevatten deze vooraf geïnstalleerde app die goed is voor lichte gebruikers.

Echter, de Windows Firewall-functie bewaakt alle inkomende communicatie naar je computer, maar niet de uitgaande communicatie van je computer naar internet, wat een groot veiligheidsrisico vormt.

Daarom raden wij aan om een betalende firewall te gebruiken, zoals de Slimme Firewall, die standaard bevat zit in de Norton Security pakketten. Deze houdt toezicht op de communicatie tussen jouw computer en andere computers op internet.

Nortons Slimme Firewall beveiligt je computer ook tegen veelvoorkomende beveiligingsproblemen, zoals ongeoorloofde verbindingspogingen, poortscans en inbraakpogingen.

Inpa Computers is Premium Partner van Norton. Lees hier meer.

3. Stel de beveiligingsinstellingen in Windows in

Ga je je Windows computer instellen voor privacy en beveiliging, dan is het belangrijk om te weten dat Windows verschillende niveaus van beveiligingsinstellingen heeft.

Afhankelijk van je behoeften en voorkeuren, kan het ene niveau geschikt zijn voor jou en een ander niveau misschien beter voor iemand anders.

Er zijn vier beveiligingsinstellingen die je wil configureren: accounttype, wachtwoord, codering en inloggen op afstand.

  • Het accounttype dat je selecteert, bepaalt welk type aanmeldingen op je computer kan worden gebruikt. Er zijn drie mogelijke opties: Beheerder, Standaardgebruiker of Gastaccount.

    Het beheerdersaccount is voor mensen die beheerdersrechten op de computer hebben en die zonder beperkingen programma’s mogen installeren, systeeminstellingen mogen wijzigen en wachtwoorden kunnen wijzigen.

    Het standaard gebruikersaccount heeft meer beperkingen, zoals het niet kunnen wijzigen van systeeminstellingen of het installeren van software,

    terwijl het gastaccount alleen toegankelijk is als het expliciete machtigingen heeft gekregen van een beheerder of eigenaar.
  • Het wachtwoord is het wachtwoord voor het beheerdersaccount. Met de coderingsoptie kan je kiezen of je account is gecodeerd of niet. Versleutelde accounts zijn minder kwetsbaar voor hacking en beter beschermd tegen ongeoorloofde toegang, dus het is aan te raden deze functie in te schakelen. Je kan ook tweefactorauthenticatie inschakelen voor elk account waarvoor een coderingsinstelling is ingeschakeld. Ook dit raden wij ten zeerste aan om de beveiliging van je apparaat te optimaliseren.
  • Inloggen op afstand: Er zijn enkele beveiligingsrisico’s verbonden aan het inschakelen van inloggen op afstand, en je moet de risico’s en voordelen hiervan afwegen. Het is beter om het inloggen op afstand standaard uit te schakelen, tenzij het iets is dat je absoluut nodig hebt.

>> Deze instellingen vind je terug in het Configuratiescherm, onder ‘Systeem en Beveiliging’ en ‘Gebruikersaccounts’

Wanneer je de tijd neemt om de basisprincipes van Windows-beveiliging te leren, wordt je niet alleen een meer ervaren gebruiker, maar word je ook een veiligere computergebruiker. Lees hier meer over het beveiligen van je apparaten en accounts.

Waar moet je op letten bij een zakelijke computer?

Wij helpen je computer beveiligen!

Wil jij zeker weten dat je data veilig is en dat je beschermd bent tegen aanvallen van buitenaf?

Voor je antivirussoftware is Inpa Computers Premium partner van Norton.

Daarnaast bieden we jou met onze RMMEDR en Backup systemen een veiligere IT omgeving

Vergelijkbare berichten