Back To School: 7 vragen bij het kopen van een studentenlaptop ​

Je voelt het al, het hangt in de lucht en ze beginnen overal in het straatbeeld, in de magazines en op talloze websites te verschijnen… de Back To School laptop advertenties!

Yep, want het is weer bijna zo ver. En of je ’t nu leuk vindt of niet… De start van het nieuwe school- of academiejaar komt er onvermijdelijk aan…

Het goede nieuws? Dat je dan ook op zoek mag naar een nieuwe laptop!

En of dat een leuke, eenvoudige ervaring wordt, of een kwelling van jewelste, hangt volledig van jezelf af.

Want niet weten wat je zoekt is nooit een goed idee als je gaat shoppen. En als het om een laptop gaat al zeker niet, want een miskoop van een paar €100 tot €1000, dat veeg je niet weg met een avondje pinten pakken op de Oude of de Grote Markt, right?

En dus moet je precies weten welk toestel je nodig hebt voor je aan je zoektocht begint. En daar gaan we je mee helpen!

Hieronder vind je enkele vragen waarop je het antwoord al moet kennen voordat je gaat shoppen zodat je snel het juiste toestel op de kop kan tikken!


1. Welke software ga je gebruiken?

We vallen meteen met de hamvraag in huis: Welke software moet of ga je gebruiken?

Als je laptop de programma’s die je school oplegt niet of niet goed aankan, dan ga je ellendige studiejaren tegemoet…

Want stel dat je 10 minuten moeten wachten tot je videoproject is opgeslagen terwijl je maten aan je kotdeur staan te roepen dat hun pintjes warm worden… What’s the fun about that??

Gelukkig vertellen de meeste scholen je ruim op tijd welke programma’s je nodig hebt voor het volgende studiejaar, en misschien zelfs voor de rest van je schoolcarrière…

Als je dan weet welke software je moet gebruiken, kan je gericht op zoek naar de laptop die hiervoor geschikt is.

Welke specificaties we aanraden voor welke software, lees je in onze laptopkiezer.

2. Wat is je budget?

Een nieuwe laptop kopen is best wel tricky.

Van zodra de Back To School acties in gang schieten, smijten ze met advertenties en koopjes naar je hoofd. En als je dan niet oplet eindig je misschien wel met een geweldige deal die je absoluut niet kon laten liggen… .

Helaas was je verblind door de deal, heb je bespaard op de specificaties en ben je gestrand met een toestel dat wél alle flashy eigenschappen heeft die je niet nodig hebt, maar niet geschikt is voor het werk dat je ermee moet doen.

En daar zit je dan. Binnen je budget, in het bezit van een quasi useless machine…

💡 3 tips die je absoluut moet meenemen tijdens je shopping-day:

  • Weet hoeveel je wil of kan spenderen.
  • Laat je niet beïnvloeden door sales en flashy eigenschappen die je niet nodig hebt.
  • Bespaar niet op de specificaties die je echt wél nodig hebt.

3. Wat verwacht je van de snelheid?

Als snelheid je absolute prioriteit is, ga dan voor minstens een Intel i5 processor, 16GB geheugen en 512GB SSD.

Laat je budget dit niet toe, kies dan voor een laptop die uitbreidbaar is, zodat je later extra geheugen en SSD kan laten bijsteken.

💡 Tip: Heb je zelf geen of weinig kennis van onderdelen? Vraag dan ons advies!

Back To School laptop

4. Komen je bestanden lokaal of in de cloud te staan?

Enkele jaren geleden was dit nog niet zo’n belangrijk issue, maar met de opkomst van verschillende cloudopslagdiensten zoals Google Drive, OneDrive en Dropbox is dit toch iets waar je best even bij stilstaat.

Met het antwoord op deze vraag kan je namelijk deels gaan bepalen hoeveel GB aan SSD je nodig hebt.

En ook al werk je zo goed als helemaal in de cloud, je hebt toch altijd minstens 512GB SSD nodig, omdat de installatie van je programma’s dit sowieso vereisen.

En zeker als je wil dat je laptop snel opstart en vlotjes werkt is 512GB een must. 256GB is dan te weinig.

Maar hoe meer je gebruik maakt van lokale opslag op je laptop, hoe groter ook de nood aan een grotere SSD van 1TB. Ook studenten videobewerking hebben zoveel opslagcapaciteit zeker nodig.

5. Werk je vaak on-the-go?

Moet de laptop vaak mee naar school? Werk je graag op de trein of gezellig met je mede-studenten in een koffieshop?

Jouw ideale studentenlaptop is dan zeker en vast licht en dun zodat je hem overal mee naartoe kan nemen. 14″ is ideaal voor onderweg.

Zorg er daarnaast ook voor dat hij in je rugzak past en investeer in een goede bescherming voor je nieuwe dure maatje. Lees: een degelijke laptophoes en rugzak die voldoende bescherming biedt.

Veel mensen denken geld te besparen door geen euro’s uit te geven aan een hoes of tas voor hun nieuwe laptop, en krijgen dan meteen spijt van hun beslissing wanneer ze met hun stalen ros in een plotse regenbui terechtkomen (jaja dit kan in België…), waardoor ze een doorweekte laptop uit hun niet zo waterbestendige rugzak moeten vissen. Of wanneer ze hun rugzak in een Franse colère tegen een muur knallen en ze de pijnlijke, laatste kreet des doods van hun nieuwe tech-buddy moeten aanhoren… RIP

💡 Tip: Protect your precious assets!

6. Werk je ook thuis of op kot met je laptop? Hoe vaak?

Ga je ook thuis of op kot werken met je laptop, dan voorzie je best ook een externe monitor. Niet alleen is dit is veel beter voor je houding, het is ook een verademing voor je ogen. Een groter scherm is immers comfortabeler en minder vermoeiend.

En ook al heb je dit niet meteen nodig, of heb je er nu nog geen budget voor, bedenk dat je visie of financiële toestand in de toekomst kan veranderen. De aansluitingen op je laptop daarentegen kunnen dat niet…

💡 Tip: Denk vooruit en kijk nu al of je laptop de juiste aansluitingen heeft voor je monitor.

7. Ga je soms buiten of op sterk verlichte plaatsen werken?

We hebben slechts 1, maar wel belangrijk doel met deze vraag: het bepalen van je schermkeuze.

💡 Is het antwoord ‘ja’; koop dan zeker geen TN-scherm. Wel een mat IPS scherm met een minimale resolutie van 1920×1080 (FullHD). You can thank us later 😉

Back To School laptop scherm

Je ziet, een laptop koop je niet zoals een brood, een kleedje of een nieuwe microgolfoven. Er zijn vele aspecten die moéten kloppen om teleurstelling te vermijden. Het is ook geen item dat je zomaar kan terugsturen of inruilen…

De truc is om te weten wat je wil, wat het toestel moet kunnen en hoeveel je wil uitgeven.

Elk antwoord dat we van jou krijgen, kunnen wij precies omzetten in de juiste specificatie. Vervolgens tellen we dan al die specificaties op om je de perfecte laptop voor te stellen.

Jij blij, wij ook!

Het laatste dat je wil doen, is een laptop kopen die niet aan je behoeften voldoet.

Stel jezelf daarom eerst 7 eenvoudige vragen voordat je begint met zoeken.

Vervolgens zal het vinden van de juiste laptop een makkie zijn, want met de antwoorden op deze vragen vinden wij jouw perfecte laptop in no-time!

Vul hieronder je gegevens in om het invulblad met de 7 vragen toegestuurd te krijgen en breng het mee naar de winkel of naar onze online meeting!

We helpen al meer dan 15 jaar personen en bedrijven met heel uiteenlopende noden aan de juiste computers.

En dat doen we ook graag voor jou!

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop en wil je graag dat wij je daarmee helpen?

We kijken er alvast naar uit om je te helpen!

Vergelijkbare berichten